Insula Samos este situată în partea estică a Mării Egee, aproape de costa Asiei Minor. Insula vă așteaptă cu peisaje impresionante, o armonie perfectă între munte și mare, vegetație luxuriantă, păduri de pini, golfuri și plaje pitorești, bijuterii arhitecturale, situri arheologice importante.

Plajele din Samos sunt frumoase, pe tot țărmul Mării Egee întâlnești plaje impresionante, unele situate în afara stațiunilor turistice, iar la unele sunt accesibile doar cu barca. În Pythagorion sunt două plaje micuțe, cu nisip și pietricele, la fiecare capăt al golfului. În apropiere de Pythagorion se află plaja Potokaki cu amestec de nisip și pietricele, lungă, potrivită pentru copii, în partea de nord a orașului se află spectaculoasa plajă, Psili Ammos, cu nisip fin, potrivită pentru copii. Plaja Samiopoula cu nisip fin este situată pe o insuliță din sudul insulei Samos, puteți ajunge aici doar cu barca. În golful Kerveli se află două plaje încadrate de peisaje pitorești, cu vedere spre țărmul turcesc. Insula are 32 de trasee pentru drumeții în cele mai frumoase zone, care fac legătura între satele autentice, mănăstiri și castele, peșteri, vârfuri muntoase și plaje izolate.

 

Vathi, orașul principal al insulei, este cochet, prietenos, cu clădiri neoclasice și străduțe înguste. Karlovassi este un oraș renumit pentru centrele comerciale, de aici puteți achiziționa produse din piele naturală, textile și ceramică. Mytilene este un sat renumit pentru fosilele paleontologice de animale descoperite aici și pentru producția de tutun. Pentru explorarea insulei merită închiriată o mașină. Kokkari își păstrează autenticitatea în ciuda dezvoltării turistice, în apropiere se află plajele Tsamadou și Lemonakia, izvoare termale și Capela Înălțării Domnului, ridicată în secolul al XI-lea. Mănăstirea Panagia Spiliani din apropierea orașului Pythagorion adăpostește o icoană a Fecioarei Maria considerată făcătoare de minuni.

În Samos se afla siturile arheologice Pythagorion și Heraion incluse în patrimoniul mondial UNESCO. La câțiva kilometri distanță de Pythagorion puteți vizita ruinele templul Herei, soția lui Zeus și regina zeilor. Legendele spun că Hera s-ar fi născut în Samos. Templul a fost ridicat în secolul al XI-lea î.e.n. Pythagorion a fost o metropolă antică înfloritoare, locul natal al lui Pitagora, celebrul matematician și filosof elen. Situl își impresionează vizitatorii prin ruinele zidurilor fortificate, fostului port și ale teatrului. Tunelul Evpalinio Origma cu lungimea de de peste 1 km, construit în secolul al VI-lea î.e.n. de genialul Eupalinos este considerat o minune a ingineriei antice, apeductul traversează un munte. În Samos s-a născut și Aristarh, astronom și matematician elen, primul care a susținut că Pământul se rotește în jurul Soarelui. La aproximativ o oră distanță cu feribotul puteți vizita portul turcesc Kusadasi și orașul antic Ephesus. Nu uitați pașapoartele pentru această călătorie!

Gastronomia în insulă este savuroasă, promenada din Pythagorion își întâmpină oaspeții cu o mulțime de taverne și baruri unde puteți experimenta preparatele locale. Merită să încercați vinurile locale dulci și savuroase, cultivarea viței de vie este o ocupație tradițională în Samos. În Vathy, capitala insulei, puteți vizita Muzeul Vinului din Samos.

 © 2019, DAIAVEDRA