Pentru a petrece o vacanţă reuşită trebuie să respectăm câţiva paşi importanţi:

– alegerea destinaţiei pe care dorim să o vizităm
– alegerea celui mai potrivit sezon
– tipului de transport
– alegerea cazării şi a regimului de masă.

Întotdeauna alegerea destinaţiei de vacanţă este subiectivă, reflectă dorinţele turistului, fie că se referă la o destinaţie internă sau de peste hotare. Turiştii pot opta pentru turism de agrement, cultural, vacanţe de relaxare, turism balnear, vacanţe pentru a practica diferite sporturi, turism gastronomic, turism pentru cumpărături sau pentru participarea la diferite evenimente ştiinţifice (congrese, conferințe), sportive sau culturale.
Ponton Marea Neagra MamaiaÎn funcţie de personalitatea fiecăruia şi de timpul alocat planificării unei vacanţe, putem opta pentru o vacanţă individuală, neorganizată sau pentru o planificare anticipată a vacanţei, prin achiziţionarea serviciilor turistice cu mult timp înainte de plecarea în vacanţă. Planificarea din timp a vacanţei are trei atuuri importante: tarife mai mici la majoritatea serviciilor turistice datorită rezervărilor anticipate, posibilitatea de a plăti în mai multe rate, o paletă mai largă de servicii din care putem alege.
Vacanţele fără o organizare prealabilă înseamnă, în cele mai mute cazuri, mai puţine variante din care putem alege, fie că ne referim la transport sau la cazare.
Biletele de avion achiziţionate în avans sunt mai ieftine, cu cât ne apropiem de data plecării cu atât sunt mai scumpe.
Serviciile de cazare pot fi achiziţionate cu reduceri early booking, făcute cu luni înainte de data efectivă a plecării, pot avea reduceri substanţiale aplicate tarifelor standard. Cu cât faci o rezervare mai din timp, cu atât va fi mai ieftin! Majoritatea hotelurilor pun la dispoziţia turiştilor tarife cu reduceri early booking, având termene precise de plată. Unele oferte solicită plata integrală până la expirarea termenelor early booking, iar altele solicită o plată parţială.
Cel mai important avantaj al ofertelor cu reduceri early booking este faptul că poţi planifica foarte minuţios vacanţa. Turistul poate opta pentru cea mai potrivită ofertă de cazare în funcţie de data plecării, evitând perioadele în care hotelurile preferate nu mai au camere disponibile (stop sales).
Cei care preferă vacanţele fără o planificare anterioară pot opta pentru vacanţe last minute, cu menţiunea că acest tip de vacanţe au variante foarte limitate, se bazează pe locurile rămase neocupate. Turiştii care optează pentru acest tip de oferte trebuie să fie flexibili în privinţa serviciilor de cazare şi a datei de plecare în vacanţe.