Organizăm mereu vacanțe sau city breakuri îndepărtate, uitând că e mai ușor, practic și ieftin să ne îndreptăm privirea mai întâi spre regiunile învecinate ale țării noastre. La fel de uimitoare prin cultură sau peisaje, și ele merită să fie explorate, iar printre opțiunile demne de luat în seamă se află și Serbia.

La doar 2 ore distanță de Timișoara, Serbia ascunde multe detalii și locuri surprinzătoare. Află-le în rândurile de mai jos pe cele mai interesante, care te-ar putea convinge ca urmatoarea vacanță să fie chiar în Serbia.

1) În Serbia se găsește un sătuc făcut în totalitate din piatră!

Gostusa este numele satului situat la poalele muntelui Stara Planina, la 25 de kilometri nord-est de Pirot. Cel mai neobișnuit sat din regiune este făcut în totalitate din piatră, mâl și materiale naturale. Interesant este faptul că timpul și vremea nu au dăunat cu nimic construcțiilor sătucului, așa că există încă oameni care locuiesc acolo.

2) Belgrad, capitala Serbiei, este una dintre cele mai vechi capitale ale Europei.

Asta o atestă dovezile arheologice găsite aici. Se pare că în regiunea Belgradului au existat așezăminte Celtice încă de acum 7000 de ani, după care, pe râul Sava s-a construit o fortăreață romană. În timp, fortăreața a trecut prin numeroase transformări, devenind una dintre principalele construcții de acest fel din Europa. Astăzi, fortareața este muzeu și găzduiește parcul Kalemegdan.

3) Kopaonik – stațiune de schi, cel mai mare lanț muntos din Serbia și “Parc Național Natural”.

Cu alte cuvinte, ai găsit zona perfectă a Serbiei în care să-ți petreci vacanțele, indiferent de anotimp. Kopaonik este cel mai mare lanț muntos din Serbia (i se mai spune și “Muntele însorit”), unul dintre cele mai faimoase și cochete stațiuni de schi din țară și nu în ultimul rând, “casa” pentru un Parc Național Natural, un centru important al biodiversității florei endemice din Serbia.

4) Serbia este cel mai mare exportator de zmeură din întreaga lume!

Îți place zmeura? Ei bine, e foarte probabil să fi mâncat chiar zmeură originară din Serbia, și asta pentru că această țară produce o cantitate însemnată de zmeură comercializată peste tot în lume. În 2012, de exemplu, aproape 95% din producția de zmeură venea din Serbia.

5) În Serbia găsești și…”Orașul diavolului

"Orasul Diavolului" - Serbia

„Orasul Diavolului” – Serbia

Un sit vechi, cu forme ceva mai ciudate, un complex de stâlpi cu forme de arbori, cuprinzând și 220 de figuri create de eroziunea solului – toate astea i-au determinat pe localnici să denumească această zonă “Orașul diavolului”, aflat în munții Radan, în apropierea graniței cu Kosovo. Bineînțeles, cum turiștii sunt mereu atrași de astfel de ciudățenii, regiunea nu este deloc evitată de către aceștia, ba dimpotrivă. Orașul Diavolului se află lângă un sat cu un nume la fel de ciudat, Djake, nume provenit din limba turcă și care înseamnă sânge.

6) Prima transmie video între America de Nord și Europa a avut în centru o frescă dintr-o mănăstire din Serbia.

Cine ar fi crezut că tehnica și religia se pot îmbina atât de ușor? Ei bine, prima transmisie video între America de Nord și Europa a avut loc în anul 1963 și a difuzat imagini cu fresca “Îngerul Alb”, o lucrare din mănăstirea Mileseva, din Serbia.

7) Serbia are două lacuri celebre, Vlasina și Semetes, care dau un fenomen natural neobișnuit.

Oglindirea insulelor de pământ în aceste două lacuri dau senzația că terenul plutește. O iluzie optică spectaculoasă, căutată îndelung în special de turiștii pasionați de fotografie. Pentru cadre nemaivăzute, trebuie sa ajungi în sud-estul Serbiei, acolo unde vei găsi lacul Vlasina, cel mai mare lac semi-artificial din această țară sau în regiunea Kopaonik, despre care am vorbit mai sus, în sud-vestul Serbiei, acolo unde vei admira al doilea lac de acest fel, Semetes.