Obisnuim sa credem ca numai oamenii au povesti de viata interesante, insa deseori si cladirile pot ascunde istorii impresionante! Tocmai de aceea, iata cateva dintre aceste exemple demne de a fi cunoscute, dar si impartasite.

Nu se stie cand ajungi in acele parti de lume si privesti altfel orasul respectiv sau poti lua hotararea de a rezerva o vacanta intr-un anume loc tocmai pentru ca stii o mica parte din istoria lui.

Turnul Eiffel - Paris

Turnul Eiffel – Paris

Turnul Eiffel, Paris, Franta

Credeai ca faimoasa constructie din Paris a fost dintotdeauna apreciata? Nici pe departe! Ba mai mult, turnul Eiffel a fost la un pas de a fi demolat chiar dupa inaugurarea din 1889. Atunci, turnul servea ca intrare al unui targ international ce marca 100 de ani de la Revolutia Franceza.

Structura de otel nu a fost apreciata de prea multi, iar intelectualitatea si artistii vremii au protestat impotriva ei, militand pentru demolarea ei, numind-o “inutila si monstruoasa”. In ciuda acestui inceput nefavorabil, turnul Eiffel a supravietuit timpului, fiind astazi un simbol al romantismului, dar si al capitalei franceze.

 

Taj Mahal, Agra

Taj Mahal, Agra

Taj Mahal, Agra, India

Simbolul dragostei eterne, Taj Mahal din India are in spate o poveste cu adevarat emotionanta. Shah Jahan, numit initial Printul Khurram, s-a indragostit la varsta de 14 ani de o frumoasa printesa persana, Mumtaz Mahal. Cei doi si-au oficializat iubirea 5 ani mai tarziu, in 1612 si au urmat multi ani de fericire impreuna. Desi Shah mai avea alte 5 sotii, Mumtaz era preferata sa, insotindu-l peste tot. In 1631, Muntaz a murit la nasterea celui de-al 14-lea ei copil. Atunci, regele a promis ca nu se mai va casatori niciodata si a inceput o constructie-monument, ridicata deasupra mormantului ei. Au fost nevoie de 22 de ani si 22.000 de muncitori pentru a termina edificiul ce astazi este unul dintre cele 7 minuni ale lumii.

 

Bazilica San Marco

Bazilica San Marco

Bazilica San Marco, Venetia, Italia

In trecut, era o practica comuna aceea de a fura parti din cladiri vechi si de a le refolosi apoi. Se pare, insa, ca in cazul Bazilicii San Marco din Venetia, lucrurile au fost duse la un alt nivel. Evanghelistul Marcu a predicat in Africa de Nord, fiind fondatorul bisericii din Alexandria. Acolo i-a fost depus corpul timp de 7 secole, pana cand doi comercianti din Venetia l-au furat, cu pretextul de a-l salva din mainile musulmanulor.

La intoarcere, cei doi au fost salvati de la inec chiar printr-o minune a sfantului, iar acasa, in Venetia, au fost primiti cu urale si aprecieri. Asa s-a dat ordinul de a se construi o bazilica noua, care sa ii poarta numele sfantului si unde sa i se depuna trupul. De atunci pana acum edificiul a fost reconstruit de trei ori, forma de astazi datand din 1063.

 

Podul Londrei

Podul Londrei

Podul Londrei, Londra, Marea Britanie

Se pare ca, de-a lungul timpului, Podul Londrei nu s-a dovedit a fi atat de puternic pe cat ar fi crezut locuitorii capitalei Marii Britanii. Tocmai de aceea, podul construit peste raul Tamisa a fost reparat, demolat, consolidat si reconstruit de mai multe ori, inca din timpul dominatiei Imperiului Roman. Motivul ar fi acela ca, initial, podul nu fusese proiectat pentru a sustine o greutate foarte mare.

Un alt aspect inedit legat de Podul Londrei este acela ca deseori a fost confundat cu Tower Bridge (Podul Turnului), aflat in apropiere. La un moment dat, au existat niste zvonuri conform carora chiar si cumparatorul Podului Londrei, americanul Robert P. McCulloch, cel care a preluat acest pod in 1967, ar fi vrut, de fapt, sa achizitioneze Tower Bridge, cu ale lui turnuri impresionante.

 

Antilla, Mumbai, India

Antilla, Mumbai, India

Antilla, Mumbai, India

Desi proiectata ca o casa personala, constructia de 1 miliard de dolari arata mai degraba ca un muzeu sau ca un simbol al luxului. Cladirea este proprietatea omului de afaceri Mukesh Ambani, al 5-lea cel mai bogat barbat din lume. Constructia a fost proiectata astfel incat sa recreeze una dintre cele 7 minuni ale lumii, Gradinile suspendate din Babilon.

Incheiata in 2010, cladirea este cu adevarat spectaculoasa: 27 de etaje, niciuna semanand cu cealalta, fiecare oferind o priveliste spectaculoasa asupra Marii Arabiei, avand un cinematograf, cate o sala spa, fitness, studio yoga si piscina pentru fiecare membru al familiei.