În Malta puteți petrece zile întregi fără să vă plictisiți, veți găsi lucruri uimitoare de descoperit. Oriunde te îndrepți peisajele și arhitectura compun un fundal spectaculos. Culorile construcțiilor din piatră contrastează perfect cu albastrul adâncurilor mediteraneene. Malta se bucură de zile însorite pe tot parcursul anului, iar dumneavoastră puteți petrece mult în aer liber indiferent de anotimp. Viața de noapte este activă în Malta, cluburile și barurile în aer liber sunt preferatele oaspeților. St. Julian’s e considerată capitala clubbingului, petreceri cu tematică sunt organizate în Paceville, unde puteți dansa până în zori.

Se spune adeseori că Malta este un mare muzeu în aer liber, pentru că mare parte din bogata istorie a insulei este vizibilă astăzi. Intrați în preistoria misterioasă a insulei vizitând Templele Megalitice și Hipogeul Hal Saflieni; explorați Mdina, vechea capitală a insulei, Muzeul de Arte Frumoase, Palatul Marilor Maeștri, Catedrala Sfântul Ioan, Catedrala Sfântul Paul, Palatele Castellania și Spinola.

Maltezii au două limbi oficiale: malteza, care seamănă foarte mult cu limba arabă și are influențe din italiană, și engleza. Gastronomia malteză este mediteraneană, foarte apreciate de oaspeți sunt: plăcintele cu pește (lampuki pie), tochitura de iepure, zacusca locală (kapunata), ruladă cu carne de vită (bragioli), pastizz (foietaje umplute), supa de pește (aljotta). Torta tal Marmora este un desert excelent cu migdale, fructe uscate şi coji de citrice confiate, acoperită cu ciocolată. Băutura tradiţională este lichiorul din fructe de cactus (bajtra), foarte apreciate sunt berea locală Cisk și băutura răcoritoare Kinnie.

Istoria capitalei, Valletta, a fost conturată de Ordinului Suveran al Cavalerilor de Malta și poartă numele Marelui Maestru al Ordinului Ioanit, Jean Parisot de la Valette. Ordinul a fost înființat sub îndrumarea Sfântului Gerard, în secolul al XI-lea, în Ierusalim. Comunitatea monastică gestiona activitatea spitalului pentru pelerini, indiferent de rasa ori religia acestora. Cu timpul au fost obligați să îşi asume şi protecţia pelerinilor şi a celor bolnavi, precum şi a teritoriilor cucerite de cruciați, devenind ordin militar. Misiunea Ordinului Suveran al Cavalerilor de Malta este sintetizată de deviza “păstrarea credinţei şi ajutorarea nevoiaşilor.” Valletta are o atmosferă boemă, romantică, cu străzi înguste mărginite de clădiri impresionante. Cea mai bună modalitate de a explora Valletta este mersul pe jos.

Compania malteză de transport în comun, Tallinja, are zeci de linii de transport în insula principală și în Gozo, cu stații de autobuze împrăștiate peste tot. Nu uitați să validați cardul la fiecare urcare într-un autobuz. Dacă doriți să închiriați o mașină, nu uitați că se circulă pe partea stângă și majoritatea străzilor au o singură bandă pe sens!

Pe o suprafață restrânsă puteți încerca un sport nou, puteți face o croazieră pe insule și puteți vizita situri istorice și încă mai aveți timp să vă alăturați vieții de noapte. Acesta este un avantaj real al unei vacanțe în Malta.

Apele Mării Mediterane din jurul insulelor malteze sunt unele dintre cele mai curate si limpezi, cu peisaje subacvatice captivante, cu grote, recifuri, viață marină abundentă. Datorită numeroaselor centre de scufundări, vă puteți bucura de experiențe de neuitat. Plajele rămân un magnet pentru vizitatori, în Malta puteți descoperi plaje cu nisip amenajate și zone de țărm salbatice, foarte frumoase. Cele mai cunoscute plaje sunt: Mellieha Bay, Ghajn Tuffieha, Golden Bay, Paradise Bay, Armier din insula Malta și Ramla I-Hamra, Azure Window din Gozo.

Pe lângă crucea malteză, cu patru laturi şi opt terminaţii, simbolul Cavalerilor Ioaniţi, bărcile tradiţionale, numite luzzu, sunt preferatele turiştilor. În satul pescăresc Marsaxlokk bărcile ce plutesc pe luciul mării sunt încântătoare, viu colorate, decorate în față cu ochii lui Osiris, care protejează pescarii de spiritele rele.

Malta Marine Park invită iubitorii de animale să experimenteze un mod inovator de a afla informații despre viețuitoarele marine și nu numai. O oportunitate unică atât pentru copii, cât și pentru adulți de a admira și interacționa cu delfinii, leii de mare, papagalii, iguane și multe altele. Veți putea vedea, auzi și atinge animalele sub îndrumarea îngrijitorilor profesioniști.

Insulele Gozo și Comino se bucură de un ritm al vieții mai liniștit, de peisaje rurale întinse, de zone de coastă sălbatice. Cele mai importante atracții din Gozo sunt: Citadella, templele Ggantija, sanctuarul Ta’ Pinu, golful Dwejra. Comino este un paradis pentru amatorii: drumeții, snorkeling, diving, windsurfing și ramblers, Laguna Albastră este obiectivul turistic emblematic al insulei. Legatura între Malta și Gozo este asigurată de feribot, între terminalul Cirkewwa (Malta) și portul Mgarr (Gozo), călătoria durează aproximativ 20 minute.

Merħba f’Malta!

 © 2019, DAIAVEDRA