Grecia are cea mai lungă coastă din bazinul Mării Mediterane, aproximativ 6000 de insule şi insuliţe de diferite mărimi, dar doar 227 insule sunt locuite. O prezentare a „insulelor grecești” nu poate fi unitară, datorită diversităţii lor. Din arhipelagul Cicladelor cele mai renumite insule sunt: Mykonos și Santorini, prima pentru viaţa de noapte activă şi plajele spectaculoase, iar cea de-a doua pentru petrecerea lunii de miere într-o atmosferă romantică.

Mykonos

În Mykonos oaspeţii se relaxează pe plaje (Paradise, Elia, Platis Gialos, Psarou, Agia Anna, Agios Ioannis, Panormos, Megali Ammos, Agrari), petrec în cluburi sau restaurante boeme, explorează pitoreştile localităţi şi optează pentru sporturi nautice (Kalafatis, Elia, Kalo Livadi, Psarou). Merită încercate preparate locale precum: kopanisti (brânză condimentată), louza (aperitiv din carne de porc) şi cârnăciori locali acompaniaţi de vinuri locale. Amatorii de deserturi se pot încerca amygdalota, fursecurile cu migdale alături de un pahar de soumada, o băutură răcoritoare cu aromă de migdale şi apă de trandafiri.

Santorini

În Santorinii oaspeţii preferă să se relaxeze pe plajele colorate roşu, negru sau albe (Kamari, Perissa, Perivolos, Agios Georgios, Vlychada, Monolithos, Kokkini), să se plimbe pe străduţele labirintice din Fira, Megalochori sau Pyrgos, să savureze vinurile locale şi bucate tradiţionale, să admire apusul soarelui pe mare în Oia, să exploreze cu ambarcaţiuni insuliţele nelocuite din arhipelag. Brânza chlorotyri, piureul din fava (bobi), salata din vinete albe, caperele marinate şi chifteuţele sunt preparate tradiţionale foarte apreciate de turişti. La capitolul dulciuri merită menţionate kopania, cu aluat din orz şi seminţe de susan şi saganaki, produse de patiserie cu brânză prăjită, acoperite cu miere. Vinurile locale sunt foarte apreciate de vizitatori datorită aromelor speciale.