Iti plac vacantele dinamice, in care descoperi locuri si oameni altfel? Atunci, e clar ca, oriunde te-ai duce, esti interesat de acele excursii optionale care te ajuta sa vizitezi mai multe, intr-un timp destul de scurt.

Pentru ca nici alegerea acestora nu este usor de facut, citeste mai jos cateva mici sfaturi de care sa tii cont.

  1. Aloca-ti un buget pentru excursiile optionale si consulta ofertele!

Cel mai bine ar fi sa stii de la bun inceput cat esti dispus sa platesti pentru aceste excursii. In functie de ce buget ai, vezi cam cate excursii iti poti achizitiona, fie de la agentia de turism cu care ai calatorit (de regula, se ofera si ghid insotitor si excursii optionale), fie de la alte agentii locale.

Ambele variante pot avea atat avantaje, cat si dezavantaje, asa ca ia-le in calcul inainte de a lua o decizie. De exemplu, excursiile de la agentiile locale pot fi mai ieftine, insa de cele mai multe ori nu au ghid vorbitor de limba romana.

  1. Vezi ce itinerariu are fiecare agentie pentru o excursie specifica!

Unele excursii pot cuprinde mai multe obiective turistice, la un pret mai mic – avantaj tu! Daca durata excursiei este aproximativ aceeasi, e clar care ar fi optiunea mai buna. Pe de alta parte, ai grija ca excursia nu e prea lunga sau incarcata pentru ca acest aspect ar putea stirbi din frumusetea ei. E drept, insa, ca unele destinatii nu pot fi vizitate decat in cadrul unei astfel de excursii mai lungi. Totul e sa vezi daca merita sau nu.

  1. Nu rata atractiile turistice simbol ale acelei destinatii!

Fiecare oras, capitala sau insula are cateva obiective de top. Fa-ti o lista cu acestea si ai grija sa le bifezi prin excursiile achizionate. Daca reusesti sa le cuplezi, astfel inca sa iti ramana timp si bani pentru alte atractii turistice, cu atat mai bine!

  1. Nu alege mai multe excursii decat “poti duce”!

In cazul in care esti plecat intr-o vacanta de 7 zile, ar fi bine sa iti pastrezi 2-3 zile pentru shopping, plaja, timp de relaxare pentru tine si prieteni etc. Nu de alta, dar nu vrei sa te intorci mai obosit decat atunci cand ai plecat.

Pe de alta parte, e drept ca, cel putin in cazul city-breakurilor, ideea de baza este aceea de a vizita cat mai mult, asa ca acolo ai putea plusa. Totul tine de prioritati si de ceea ce iti doresti tu!

  1. Intreaba despre conditiile de calatorie!

Agentia ofera un autocar sau microbuz cu care sa calatoriti, are un ghid vorbitor de limba romana sau nu, cu experienta sau nu – sunt doar cateva dintre aspectele despre care acel reprezentant al agentiei ar trebui sa iti vorbeasca.

  1. Afla care sunt tavernele/restaurantele alese de agentie pentru pranz sau cina!

In cadrul acestor excursii, aproape intotdeauna agentiile au o intelegere cu proprietarii unor taverne sau restaurante pe care vi le recomanda pentru pranz sau cina. Asadar, intreaba unde se vor face aceste opriri, care sunt localurile alese si de ce le-au ales acele agentii.

Poate sa para un amanunt, dar o masa delicioasa, cu preparate traditionale, servita intr-un cadru idilic chiar poate face diferenta.

  1. Intreaba despre experientele inedite din cadrul acestor excursii!

De la sporturi extreme pana la o sesiune de calarit la malul marii, intreaba reprezentatii agentiilor si despre aceste bonusuri din cadrul excursiilor locale. E adevarat ca ele pot ridica un pic pretul acestora, insa merita! Nu stii cand te vei mai intalni cu o astfel de ocazie!