Calatoria cu avionul -Daiavedra

O cursa cu avionul ar trebui sa fie o experienta placuta. Insotitorii de zbor fac tot posibilul pentru a te simti confortabil si in siguranta in avion. E drept ca astazi aceasta misiune poate fi destul de dificila din cauza orelor pe care le astepti in aeroport sau a celorlalti calatori, nu la fel de rabdatori ca tine.

Tocmai de aceea, pentru a-ti face zborul cat mai placut si linistit, ar fi de preferat ca si tu sa respecti cateva reguli “nescrise” ale zborului cu avionul.

 

Depoziteaza bagajele asa cum prevede regulamentul!

Bagajul de dimensiuni ceva mai mari trebuie depozitat in spatiul deasupra locului tau, vertical, nu orizontal, tocmai pentru a nu ocupa mult spatiu. Celalalt bagaj, geanta de mana, plaseaz-o jos, sub scaunul din fata, asa cum ti se explica de catre insotitorii de bord. In cazul in care mai ramane loc, este posibil ca ei insisi sa iti ceara bagajul pentru a-l depozita sus, insa pana atunci respecta regulile tocmai pentru ca toate bagajele pasagerilor sa aiba loc in spatiile special amenajate.

 

Respecta spatiul si intimitatea celui de langa tine!

Scaunele din avion nu sunt cele mai confortabile locuri, insa trebuie sa te adaptezi situatiei. Tine-ti picioarele in spatiul locului tau, lasa-l pe pasagerul de la mijloc sa foloseasca cotierele si nu te uita insistent in cartea sau telefonul celui de langa tine chiar daca te plictisesti si nu ai ce face. Ba mai mult, chiar daca tu ai vrea sa iti faci noi prieteni in timpul zborului, nu forta o conversatie daca vezi ca nu ti se raspunde la fel.

 

Opteaza pentru gustari “neutre”!

Oricat de infometat ai fi sau oricat de mult ai fi asteptat in aeroport, asadar crezi ca ti se permite orice, mancarea cu un miros intens este o dovada de lipsa de bun simt. Asadar, opteaza pentru gustari neutre, cum ar fi biscuiti, nuci, fructe si evita sa ii deranjezi pe ceilalti cu preparatele pe care le consumi tu.

 

Odihneste-te, dar cu atentie!

Depinde de tipul de zbor, insa in cele mai multe cazuri, spatiul dintre scaunul tau si cel din fata este foarte ingust. Asadar, daca iti intinzi scaunul pentru a te odihni mai bine nu vei face altceva decat sa ii limitezi si mai mult spatiul celuilalt pasager. O patura sau o perna de dormit in avion ar fi alternativa in acest caz.

 

Nu pentru alcool!

Nu aduce la bord bauturi alcoolice! E drept, unele companii aeriene servesc alcool in timpul zborurilor, iar daca e asa, nu abuza . Nu fi una dintre acele persoane care comanda alcool doar pentru ca e gratuit sau doar pentru ca vrei sa te relaxezi. Pe de alta parte, daca esti in situatia celui care sta langa un astfel de pasager, roaga insotitorul de bord sa iti gaseasca un loc liber in alta parte a avionului.

 

Fii politicos cu insotitorii de bord si cu pilotii!

Chiar daca unii cred ca insotitorii de bord sunt datori sa comunice elegant si sa nu supere pasagerii, lucrurile nu stau chiar asa. Respecta si vei fi respectat, asa ca nu lua lucrurile astea gratuit, ci fii politicos cu insotitorii de bord si cu pilotii pentru ca sunt acolo sa te ajute si sa te duca in siguranta la destinatia aleasa.

 

Incearca sa ii deranjezi cat mai putin pe cei din jur!

Nu conteaza ca esti in avion cu prietenii cei mai buni sau ca unul dintre copii sta langa tine, iar celalalt langa celalalt parinte, doua randuri mai departe. Avionul nu este tren, asa ca nu e politicos sa te plimbi  de la unul la altul sau sa vorbesti cu voce tare ori de cate ori vrei sa le spui ceva. Chiar daca copilul este mai mic si nu ii poti interzise sa planga, sa se joace sau sa vorbeasca ceva mai tare, incearca sa pastrezi o limita tocmai pentru a nu-i deranja pe ceilalti.

 

Paraseste avionul respectand regulile mentionate la aterizare!

Nu te ridica inainte de semnalul sonor, nu iti decupla centura de siguranta pana semnul rosu nu se stinge, nu te grabi spre usa pana cand avionul nu s-a oprit sau personalul nu a pregatit toate manevrele pentru coborare si nu te imbulzi in fata celorlalti in speranta ca vei ajunge mai repede acasa. Aminteste-ti ca, in general, pasagerii sunt preluati cu un autobuz de langa avion si transportati apoi la terminal. Asadar, oricum plecati toti in acelasi timp.