Regatul Spaniei deține pe întreg teritoriul peste 2500 castele și fortificații construite de-a lungul secolelor, ca urmare a istoriei turbulente. Majoritatea castelelor au fost restaurate și permit vizitatorilor o incursiune captivantă în istoria locurilor.

Alcazar de Segovia este considerat unul dintre cele mai frumoase castele din Europa, construcția maiestuoasă se înalță pe un pisc muntos din vechiul oraș Segovia, la confluența râurilor Eresma și Clamores. Inițial, edificiul a fost fortăreață, atestată din secolul al XI-lea, apoi a devenit reședință regală, închisoare, școală militară și muzeu, în prezent. Castelul a fost ridicat pe locul unui fort maur, în timpul domniei regelui Alfonso al VIII-lea, devine reședința preferată a regilor spanioli în Evul Mediu. A fost restaurant în secolul al XVI-lea, în timpul domniei regelui Filip al II-lea, În acest castel a avut loc încoronarea reginei Isabela I a Castiliei și Leonului, în anul 1474. Construcția în formă de navă pare desprinsă din poveşti, cu arhitectură în stil mudejar, un amestec hispano-maur. Vizitatorii pot admira Sala Ajimeces cu numeroase obiecte de artă, Sala Regilor, dedicată regilor care au condus Spania de-a lungul secolelor, întreaga panorama a orașului vechi din Turnul Juan al II-lea.

Castelul Tossa de Mar este situat pe Costa Brava, în orașul omonim, o destinație de vacanță pitorească, mărginită de apele cristaline ale Mării Mediterane în est și de silueta munților Cadiretes în vest. Tossa de Mar conservă o atmosferă romantică, numeroase pesonalități ale lumii artistice au fost atrase de frumusețea orașului marinăresc. Pictorul, Marc Chagall, în supranumea „paradisul albastru”, pentru claritatea apei mării și a cerului. Au fost descoperite dovezi ale așezărilor umane încă din perioada neolitică, urmate de vilele din perioada administrației romane a provinciei Tarraco. În anul 966 contele Miro cedează Tossa mănăstirii Ripoll, iar în anul 1187 începe construcția bisericii de pe Muntele Guardi. Castelul și zidurile medievale au fost ridicate în secolul al XIII-lea, pot fi admirate turnurile, poarta de intrare, biserica gotică, castelul transformat în far. În incinta castelului se află un labirint fermecător de alei medievale, magazine, restaurante și case vechi. Muzeul Municipal expune o colecție importantă de artă modernă și o colecție bogată de monede, obiecte de ceramică și fildeș, fibule romane, obiecte medievale.

El Alcazar din Toledo este un palat fortificat situat pe cea mai înaltă colină, impunătoarea construcție domină vizual imaginea întregului oraș. Cetatea își are originea în epoca romană, devine un punct strategic în timpul dominației vizigote, a fost restaurată din ordinul regilor lui Alfonso al VI-lea și a lui Alfonso al X-lea. În secolul al XVI-lea, împăratul Carol al V-lea și regele Felipe al II-lea au ordonat reconstrucția palatului, fațada principală și curtea au fost proiectate de Alonso Covarrubias în armonie cu monumentala construcție. Construcția a fost marcată de mai multe evenimente istorice, a fost restaurată și în prezent adăpostește Muzeul Armatei. Turul oferă posibilitatea vizitatorilor de a vedea vestigii din Epoca Bronzului, romane, vizigote, arabe și creștine, exponate valoroase precum: sabia eroului spaniol, El Cid; o bucată din crucea lui Cristofor Columb purtată în expediţia din America şi obiecte ale conquistadorilor Francisco Pizarro şi Hernan Cortes.

Castelul Manzanares el Real, numit și Castelul Mendoza, a fost ridicat de Diego Hurtado de Mendoza, primul marchiz de Santillana. Castelul ridicat pe dealurile din nordul capitalei Madrid, avea rol defensiv, lucrările au început în anul 1475, o perioadă tulbure pentru monarhii creștini din Spania, Reconquista. Rezidența din granit a fost construită în stilul gotic, cu patru turnuri și curte interioară străjuită de două galerii cu coloane octogonale. Întreaga construcție este înconjurată de un barbican decorat cu crucea Sfântului Mormânt din Ierusalim, titlul deținut de Pedro Gonzalez de Mendoza. Castelul a fost abandonat de familia Mendoza datorită problemelor economice și a disputelor între mostenitori, în secolul al XX-lea a fost restaurat și transformat în muzeu.

Castelul Coca din provincia Segovia este considerat o capodoperă a arhitecturii spaniole, o îmbinare perfectă a stilurilor gotic și mudejar. În secolul al XV-lea, a fost ridicat castelul de familia aristocrată de Fonseca cu permisiunea regelui Henric al IV-lea, deținut apoi de Casa de Alba și declarat monument istoric în anul 1926. O particularitate a castelului este poziționarea în plan neted, pe malul râului Voltoya, apărat de un șanț adânc și de ziduri de 2,5 metri grosime. Fermecătoarea construcție, cu forme dantelate din cărămidă, a fost realizată de maestrul zidar, Ali Caro. În capelă pot fi admirate sculpturi gotice, în Sala Armelor sunt expuse armuri, coifuri și săbii medievale, iar unul dintre cele patru turnuri, Torre del Homenaje, poate fi vizitat.

Castelul Loarre se află într-o zonă viticolă pitorească din provincia Huesca, la poalele munților Pirinei. Castelul datează din secolul al XI-lea, a fost construit de către regele Sancho el Mayor, după victoria împotriva maurilor. Stilul architectural este romanic, cu elemente lombarde și mozarabe, include două părți castelul cu două turnuri, construit în timpul domniei lui Sancho al III-lea și mănăstirea romană în anul 1071, în timpul domniei lui Sancho Ramirez, regele Aragonului și Navarei. Mănăstirea adăpostește biserica cu o criptă foarte bine conservate. În secolul al XIII-lea a fost ridicate construcțiile de la poalele castelului și zidurile cu turnurile semicirculare și cel pătrat. Castelul nu a fost asediat niciodată, deoarece a fost construit în timpul expansiunii regatului Aragonului. Castelul a fost restaurat și face parte din patrimonial mondial UNESCO.

 

Castelul Bellver din Mallorca a fost ridicat pe locul unei fortărețe musulmane, în secolul al XIV-lea, la 3 km de orașul Palma de Mallorca. Castelul se află pe o colină cu păduri de pini și a fost reședința regală a lui Jaime al II-lea (Iacob). Forma circulară a castelului gotic este unică în Spania, originala construcție cu un turn principal și trei turnuri semicirculare este amenajată în jurul unei curți centrale cu două nivele. Numele castelului înseamnă în catalană „vedere frumoasă”. Castelul a servit drept reședință regală cu rol defensiv, apoi închisoare la începutul secolului al XVIII-lea, iar în prezent adăpostește Muzeul de Istorie Municipală. Colecțiile muzeului includ ceramică din perioada talaiotică, romană, arabă și spaniolă, mozaicuri, monede, obiecte de mobilier.