Jurnalele de calatorie sau cartile in care destinatiile indepartate, poate chiar exotice sunt in centrul atentiei pot constitui un bun prieten, fie ca pleci in vacanta, fie ca vrei sa citesti ceva interesant, intr-o dupa-amiaza de toamna.

Asadar, daca esti pasionat de calatorii, iar aceasta pasiune se revarsa inclusiv asupra cartilor pe care le alegi, iata mai jos un scurt ghid despre ce achizitii sa faci in acest sens.

The Island at the Center of the World, de Russell Shorto

The Island at the Center of the World, de Russell Shorto

Daca New Yorkul este pe lista ta de viitoare destinatii, aceasta care este un “must read”. Shorto exploreaza modul in care a fost fondat acest oras, prezentandu-i istoria, pe fondatorii olandezi si cum au pierdut orasul in fata britanicilor. O carte care iti ofera o cu totul alta perspectiva asupra New Yorkului si, atunci cand il vei vizita, vei face unele conexiuni cu informatiile regasite in carte.

The Innocents Abroad, de Mark Twain

Nicio lista de citit fara cel putin una dintre cartile lui Mark Twain, iar in acest context, The Innocents Abroad este o alegere foarte inspirata. Cartea a fost initial o serie de articole despre calatorit pe care Twain le-a scris pentru un ziar din San Francisco. Din inima Europei  pana in Israel, Mark Twain abordeaza locurile, evenimentele si oamenii intalniti pe parcus intr-o nota satirica, realizand, astfel, cateva articole-povestiri de mare valoare si astazi.The Innocents Abroad, de Mark Twain

Paris was Ours, de Penelope Rowlands

Paris was Ours, de Penelope RowlandsCine a spus ca Parisul este al artistilor nu s-a inselat! In aceasta carte, Rowlands cuprinde 32 de scriitori de peste tot din lume, artisti care s-au mutat in Paris si care acum isi impartasesc din experientele personale. Asadar, o compilatie de povestiri interesante despre cum s-au integrat in viata pariziana, cum au invatat sa gateasca, cum este sa studiezi in capitala Frantei etc. Ce e interesant la aceasta carte este ca ofera o perspectiva completa asupra orasului: avantajele, dezavantajele, insa si impactul semnificativ pe care il are Parisul asupra tuturor celor care “ii calca pragul”.

A House in Bali, de Colin McPhee

Ei bine, daca esti in cautarea unui loc care sa te inspire, care sa te ajute, poate, sa compui, sa scrii, sa iti dezvolti harul sau pasiunea, cartea asta poate avea o semnificatie aparte pentru tine. A House in Bali este scrisa de muzicianul american Colin McPhee, cel care s-a indragostit de muzica din Bali. Pe langa povestea impresionanta, cartea este excelenta pentru toti cei interesati fie de calatorii, fie de Bali.A House in Bali, de Colin McPhee

Vagabonding, de Rolf Potts

Vagabonding, de Rolf PottsNu doar o carte despre calatorii si oamenii intalniti “pe drum”, Vagabonding vine si cu o multime de informatii utile pe care le poti folosi apoi, in vacantele tale. Potts si-a petrecut 10 ani explorand noi si noi tari si culturi , asa ca romanul sau este unul bine documentat, bine scris, cu o multime de sfaturi practice, citate interesante si povestioare amuzante sau, dimpotriva, emotionante.