Vă prezentăm o destinaţie desprinsă din poveşti, împrejurimile lacului Bled din Slovenia. Staţiunea satisface aşteptările tuturor oaspeţilor. Sunteţi în căutarea unui refugiu, departe de aglomeraţia urbană, doriţi să petreceţi clipe romantice alături de persoana iubită, sunteţi pasionat de istorie, arhitectură sau fotografii, doriţi să vă refaceţi într-o staţiune balneară, practicaţi sporturi nautice sau căutaţi adrenalina într-un parc de distracţii? Ei, bine! Bled le are pe toate!

Lacul Bled

Lacul Bled şi staţiunea omonimă, situată pe malul lacului, se află la 35 km distanţă de Ljubljana, într-un cadru natural idilic, în mijlocul Munţilor Alpi Iulieni. Lacul s-a format ca urmare a deplasării gheţarului Bohinj, la sfârşitul ultimei glaciaţiuni, bazinul s-a umplut cu apa gheţarului topit rezultând întinderea cu apă cristalină.

Staţiunea şi Castelul Bled

Staţiunea este un refugiu ideal, măreţia munţilor se reflectă în apele lacului, aerul curat, clima blândă, izoarele termale, peisajele spectaculoase şi parcul de aventură sunt atributele esenţiale. Izvoarele termale direcţionate către piscinele hotelurilor ajung la termperatura de 23-28°C, apa termală fiind indicată pentru cure împotriva stresului, surmenajului, tulburărilor neurovegetative şi afecţiunilor asociate vârstei înaintate. Castelul Bled, emblema staţiunii, este cel cel mai vechi din Slovenia, a fost menţionat pentru prima dată în anul 1011, clădirea a fost extinsă pe parcursul secolelor. Castelul a fost ridicat pe marginea unei stânci abrupte, de pe malul lacului, urcuşul se face prin potecile din pădure sau pe şosea. Castelul atrage vizitatori datorită atmosferei medievale, muzeului, peisajelor spectaculoase şi evenimentelor culturale.

Insula Bled

Insula din calcar şi dolomită, sub formă de lacrimă, din mijlocul lacului a fost o stâncă uriaşă modelată de gheţar. Insula Bled este cuceritoare prin atmosfera romantică şi legendele legate trecutul ei, multe cupluri aleg să facă schimb de jurăminte aici. Vizitatorii pot admira Biserica Adormirea Maicii Domnului după urcarea celor 99 de trepte dintre malul lacului şi poarta bisericii. Biserica a fost construită în anul 1465 şi refăcută în stilul baroc în anul 1685, majestosul turn cu clopote atrage numeroşi vizitatori, se spune că cine trage clopotul punându-şi o dorinţă, aceasta se va îndeplini. Accesul pe insulă se face cu bărci fără motor, pletna, traversarea durează aproximativ 20 de minute.