Bagaje de vacanta

Ti-ai rezervat deja biletele de vacanta? Aceasta e perioada in care ne pregatim intens de concediul de vara si, pe langa detaliile organizatorice, nu ar trebui sa uitam nici de bagaj. Nu de alta, dar il lasam mereu pe ultima suta de metri si sfarsim prin a uita destul de multe obiecte importante.

Tocmai de aceea, ne-am gandit sa realizam un mic ghid al “bagajului de vacanta”, incluzand acele obiecte pe care nu doar ca nu trebuie sa le uiti, dar care trebuie trecute pe lista de “must-have”.

Setul de documente “oficiale”

Fa-ti o lista a documentelor oficiale pe care trebuie sa le ai la tine si consult-o inainte de a pleca. Asadar, aici am putea include pasaportul si copia dupa pasaport (sau buletinul), documentele care atesta asigurarea de sanatate, permisul de conducere, cartile de imbarcare, biletele de tren sau vapor in cazul in care calatoresti cu ele, daca ai stabilit ceva in acest sens cu vreo agentie/firma locala sa ai schimburile de email la tine, cu tot cu datele de contact, alte eventuale carduri de calatorit.

Setul de obiecte ceva mai tehnice

Pe langa lista de mai sus, dar in acelasi ton, nu uita nici telefonul si incarcatorul, laptopul si incarcatorul (desi de acestea ar fi de preferat sa te deconectezi totusi cateva zile), camera foto si incarcatorul pentru ea.

Medicamentele uzuale, pe care le iei constant

Daca e cazul, fa-ti o lista a medicamentelor pe care le iei ca parte a unui tratament, cere inca o data medicului specialist o reteta pentru ele si asigura-te ca pui in trollerul de vacanta si o plasuta cu aceste medicamente, alaturi de reteta oficiala.

Trusa de prim ajutor

Pe langa medicamentele cu prescriptie, ai nevoie, bineinteles, si de o trusa de prim ajutor. Aceasta ar trebui sa contina termometru, solutie antiseptica, plasturi, antihistaminice pentru alergii, o penseta speciala cu ajutorul careia sa extragi parti mici de lemn, metal sau sticla, cateva comprese sterile, analgezice, solutie pentru rehidratare, pastile de rau de miscare sau de apa.

Cartea preferata sau cea pe care voiai sa o citesti de mult timp

Sa trecem acum la lucruri ceva mai reconfortante! Cele mai multe vacante de vara ni le petrecem la mare. Ei bine, cu ce “rimeaza” cel mai bine o zi linistita, petrecuta pe sezlong? Cu o lectura buna, am spune noi. Asadar, ia cu tine cartea preferata sau cea pe care voiai sa o citesti de mult timp.

La acelasi capitol trecem si ghidurile de la editurile mai cunoscute, asta in eventualitatea in care alegi ca destinatie o capitala sau o regiune mai vasta. Indiferent cat de mult te documentezi inainte, acestea contin mai multe tips&tricks utile.

O crema “de urgenta”

E adevarat, putini uita acasa lotiunile pentru protectie solara, insa ai in vedere si o crema ceva mai speciala. Nu strica sa ai in bagaj o astfel de crema care sa calmeze si sa trateze iritatiile sau arsurile provocate de soare. Scutesti timp si bani pentru ca, luata de acasa, cu siguranta vei alege cea mai buna varianta pentru pielea ta. In plus, in resorturi sau orasele mai mari, din alte tari, toate aceste produse sunt, in general, mai scumpe.

Pe acelasi principiu, nu uita nici de produsele de ingrijire fata, corp si par care te pot proteja impotriva efectelor nocive ale razelor solare.

Cateva obiecte vestimentare mai inedite

De cate ori mergem in vacanta la mare, tindem sa alegem haine lejere, comode, deschise la culoare, insa orice turist care se respecta trebuie sa gandeasca in perspectiva.

Gandeste-te ca e posibil sa mergi la o cina intr-un cadru de vis sau ca vei vizita plaje spectaculoase sau ca vei alege varianta unui safari. Pentru toate aceste variante alege si cateva obiecte vestimentare in acelasi ton: o rochie vaporoasa, dar mai eleganta, un costum de baie intreg, nu neaparat comod si de purtat in fiecare zi, dar spectaculos, o pereche de blugi mai fancy etc.

Dupa cum vezi, nu e atat de greu sa faci “bagajul perfect”. Trebuie doar putin research inainte si ceva mai mult loc in bagaje. Apoi, insa, te vei putea bucura pe de-antregul de vacanta ta binemeritata.