Organizam mereu vacante sau city breakuri indepartate, uitand ca e mai usor, practic si ieftin sa ne indreptam privirea mai intai spre regiunile invecinate tarii noastre. La fel de uimitoare prin cultura sau peisaje, si ele merita sa fie explorate, iar printre optiunile demne de luat in seama se afla si Serbia.

La doar 2 ore distanta de Timisoara, Serbia ascunde multe detalii si locuri surprinzatoare. Afla-le in randurile de mai jos pe cele mai interesante, care te-ar putea convinge ca urmatoarea vacanta sa fie chiar in Serbia.

1). In Serbia se gaseste un satuc facut in totalitate din piatra!

Gostusa este numele satului situat la poalele muntelui Stara Planina, la 25 de kilometri nord-est de Pirot. Cel mai neobisnuit sat din regiune este facut in totalitate din piatra, mal si materiale naturale. Interesant este faptul ca timpul si vremea nu au daunat cu nimic constructiilor satucului, asa ca exista inca oameni care locuiesc acolo.

2). Belgrad, capitala Serbiei, este una dintre cele mai vechi capitale ale Europei

Asta o atesta dovezile arheologice gasite aici. Se pare ca in regiunea Belgradului au existat asezaminte Celtice inca de acum 7000 de ani, dupa care, pe raul Sava s-a construit o fortareata romana. In timp, fortareata a trecut prin numeroase transformari, devenind una dintre principalele constructii de acest fel din Europa. Astazi, fortareata este muzeu si gazduieste parcul Kalemegdan.

3). Kopaonik – statiune de de ski, cel mai mare lant muntos din Serbia si “Parc National Natural”

Cu alte cuvinte, ai gasit zona perfecta a Serbiei in care sa-ti petreci vacantele, indiferent de anotimp. Kopaonik este cel mai mare lant muntos din Serbia (i se mai spune si “Muntele insorit), unul dintre cele mai faimoase si cochete statiuni de ski din tara si, nu in ultimul rand, “casa” pentru un Parc National Natural, un centru important al biodiversitatii florei endemice din Serbia.

4). Serbia este cel mai mare exportator de zmeura din intreaga lume!

Iti place zmeura? Ei bine, e foarte probabil sa fi mancat chiar zmeura originara din Serbia, si asta pentru ca aceasta tara produce o cantitate insemnata de zmeura comercializata peste tot in lume. In 2012, de exemplu, aproape 95% din productia de zmeura venea din Serbia.

5). In Serbia gasesti si…”Orasul diavolului

"Orasul Diavolului" - Serbia

„Orasul Diavolului” – Serbia

Un sit vechi, cu forme ceva mai ciudate, un complex de stalpi in forme de arbori, cuprinzand si 220 de figuri create de eroziunea solului – toate astea i-au determinat pe localnici sa denumeasca aceasta zona “Orasul diavolului”. Bineinteles, cum turistii sunt mereu atrasi de astfel de ciudatenii, regiunea nu este deloc evitata de catre acestia, ba dimpotriva.

6). Cand tehnica si religia se intalnesc – prima transmie video intre America de Nord si Europa a avut in centru o fresca dintr-o manastire din Serbia

Cine ar fi crezut ca tehnica si religia se pot imbina atat de usor? Ei bine, prima transmisie video intre America de Nord si Europa a avut loc in 1963 si a difuzat imagini cu fresca “Ingerul Alb”, o lucrare din manastirea Mileseva, din Serbia.

7). Serbia are doua lacuri celebre,Vlasina si Semetes, care dau un fenomen natural neobisnuit

Oglindirea insulelor de pamant in aceste doua lacuri dau senzatia ca terenul pluteste. O iluzie optica spectaculoasa, cautata indelung in special de turistii pasionati de fotografie. Pentru cadre nemaivazute, trebuie sa ajungi in sud-estul Serbiei, acolo unde vei gasi lacul Vlasina, cel mai mare lac semi-artificial din aceasta tara sau in regiunea Kopaonik, despre care am vorbit mai sus, in sud-vestul Serbiei, acolo unde vei admira al doilea lac de acest fel, Semetes.